Sterkte of een vechten was het niet om uit mijn depressies te komen.

Nu ik de woorden en het lef heb om zo openlijk over mijn depressies te praten vinden mensen mij dapper en sterk. Bijzonder dat ik dat gevecht “gewonnen”heb. Ik hoor dan ook geregeld dat ik ontzettend sterk ben omdat ik het voor elkaar heb gekregen om eruit te komen maar, weet je? Ik ben van alles geweest behalve sterk!

Verzet

Sterk zijn betekende vooral verzet. Vechten tegen dat wat er al lang was, betekende ontkenning en afwijzing van mijzelf. Sterk en vechten had als gevolg dat ik alleen maar meer en meer verdwaalde in radeloosheid en niet begrijpen. Sterk zijn vanuit de maatschappij aangeleerde sterk, betekende dat ik alleen maar verder bij mijzelf vandaan ging. Sterk en vechten zijn werkten dus niet……

Wat ik wel deed

Was dat ik leerde van mijzelf te houden, stap voor stap. Dat ik mag zijn wie ik ben. Dat ik mag voelen wat ik voel en lief voor mijzelf mocht zijn. Dat ik keer op keer mijzelf op de eerste plek mocht zetten. Dat ik vanuit liefde voor mijzelf, juist zoveel meer liefde te bieden heb voor een ander. Dat juist omarmen van wie ik ben in al mijn facetten mij alles opleverde waarvan ik niet wist dat dat bestond.

Dat alle moois vanuit die basis voorkomt. Dat liefde voor jezelf voelen toch zo’n onuitputtelijk bron van alle goeds kan zijn.

Nooit gedacht

Als iemand mij dat 5 jaar geleden had gezegd dat dat zo werkt had ik geen idee gehad waar die persoon het over had en nu? Nu leef ik elke dag waarbij liefde voor mijzelf mijn bron mag zijn. Juist daardoor kan ik verschil maken voor mijzelf en van daaruit zoveel meer voor een ander. Voor minder ga ik niet meer. Elke dag elke seconde weer.

Echt altijd?

Nee, niet altijd omdat ik ook gewoon mens ben en soms alles ook weer even vergeet wat ik eigenlijk diep van binnen voel. Gaat het denken voor op mijn voelen en mijn angsten voor op vertrouwen maar ik leer, elke dag weer. Nog steeds groei ik door en elke keer laat ik mij weer verrassen wat er aan moois mag gebeuren zodra ik weer durf te voelen en vertrouwen op dat wat er is. Elke keer weer ontdek ik weer wat nieuws of begrijp ik meer dan ervoor. Het leven is echt mooi en liefdevol en bijzonder en verbonden met elkaar.

Het is gewoon zo dat

De dag dat ik stopte met vechten, kon liefde zijn weg naar mijn hart bereiken.Uit mijn depressies betekent dat ik mijzelf lief heb in al mijn facetten. Dat kan jij jezelf ook leren en ik coach je daar graag aan de “zijlijn” bij aan. Uit depressies komen vanuit liefde, zonder gevecht. Met je eigen antwoorden die allang in jezelf aanwezig zijn.

Liefs Anita